Zicht op natuur stimuleert creativiteit

Zicht op natuur stimuleert creativiteit

Heb je je ooit afgevraagd waarom in de ene omgeving innovatieve ideeën opduiken als popcorn? En ergens anders lijkt je brein gewoon in winterslaap te gaan? Welke elementen in een ruimte prikkelen de geest, versterken het creatieve denken en zetten aan tot groei? De komende weken delen we vijf eigenschappen van een ruimte die creativiteit triggeren. Omdat ruimte de geest echt kan activeren. Herinner je je onze post rond reistijd nog? Namelijk: hoe kan je jouw reistijd omdenken door open te staan voor de adembenemende vergezichten tijdens de rit naar onze ruimte Creative Wonderland. Dat is een perfect voorbeeld van hoe zicht op natuur het brein stimuleert en zo aanzet tot groei en creatief denken!

Zicht op natuur – natuur als herstellende omgeving

Om het effect van zicht op de natuur op ons brein te verklaren, verwijzen we graag naar het concept “Natuur als een herstellende omgeving”. Een concept bestudeerd en geïntroduceerd door Kaplan & Kaplan in 1989 in hun boek “The Experience of Nature – A Psychological Perspective”. Het onderzoek behandelt het concept mentale vermoeidheid. Een gemoedstoestand waarbij mensen zo mentaal vermoeid zijn dat ze nauwelijks kunnen functioneren. De worsteling om op te letten in een rommelige, verwarrende en steeds om aandacht vragende omgeving blijkt een van de centrale oorzaken van mentale vermoeidheid. Nu blijkt vooral zicht op natuur rust en herstel te bieden.

Waarom is dit zo’n belangrijk concept? Een gestresste geest, vol lawaai, is geen creatieve geest.

Wandelen in de natuur

Verschillende andere onderzoeken beschrijven het gunstige effect van wandelen in de natuur op creativiteit. Vooral de divergente fase in het creatieve proces is gebaat bij wandelen in de natuur. We verwijzen naar het citaat van Friederich Nietzsche: “All truly great thoughts are conceived by walking”.

Wil je het zelf eens ervaren? Neem dan snel contact op via de website of per mail!