De hemelste vergaderzaal nabij Leuven

De hemelste vergaderzaal nabij Leuven

Ons heerlijk(heid)[1] Meldert, de 7 redenen waarom Creative Wonderland de hemelste plek is om te vergaderen nabij Leuven

We zijn allebei na onze studies blijven plakken in Leuven. Hoewel we eigenlijk afkomstig zijn van Brussel en Antwerpen. Onze eerste eigen woning vonden we in Leuven, achter de Keizersabdij. Daar hebben we – jong, vrij en kinderloos – enkele fantastische jaren beleefd in een knus arbeidershuis met stadstuintje en tijgerpoes Poppy.

Tot je toch wat toekomstplannen begint te maken. Waar een kind of 2 toch wel in passen en eventueel een hond? En dat kind of 2, en zeker die hond, die pasten niet in ons huisje. Dus op zoek naar groter, en ook wat tuin om die kinderen en die hond wat te laten ravotten (dan wordt het binnen minder vuil, toch? Jaah, die illusie ben ik snel kwijtgeraakt…). En wat iedereen weet, en wij snel aan den lijve ondervonden, is dat een gewoon budget en een gezinswoning met tuin in het Leuvense niet samen gaan. Dus trek je stilaan mooie concentrische cirkels rond die magische stad. En verlegden we elke keer de grens van ‘dat is nu toch te ver van Leuven’ verder weg.

Tot we begin 2010 een huis te koop zagen in Meldert. Weer werd de cirkel rond Leuven wat groter. Op een mooie dag begin maart gingen we kijken. Ik ondertussen hoogzwanger van ons eerste kindje. En eerlijk gezegd, met bijzonder weinig zin om, na 3 jaar zoeken en ontelbare bezichtigingen, opnieuw naar een huis te gaan kijken. Zeker zo ver van Leuven gelegen. En toch, hebben we daar allebei die dag ons hart verloren. Een woning vol met karakter, grondig te renoveren dat wel. En dan de tuin! “Ietsje” groter dan we hadden gepland. Maar daar lieten we ons niet door tegenhouden! De 2 grote loodsen in de tuin gaven ons instant zoete dromen van een ander leven…

Luchtfoto Creative Wonderland, gelegen te Meldert tussen Leuven en Tienen
Hier verloren we in 2010 ons hart…

En de rest is wat aan mij voorbijgegaan (wegens, ja, hoogzwanger). 2 weken gevuld met bezoeken met de architect, met de ouders en al de rompslomp met de bank. Om dan het compromis te ondertekenen! Om 2 weken later te bevallen van ons eerste prutske. Maar dat is dan weer een ander verhaal (laten we het kort houden: bijna 3 weken te vroeg bevallen op 1 april…).

En dankzij een super-enthousiaste schoonvader, begon de informatie over Meldert in onze mailbox binnen te stromen. Wist je dat:

1. Meldert het enige echte Vlaamse Zweinstein heeft, namelijk het St.-Janscollege?

Sint-Janscollege te Meldert, nabij Leuven en Tienen
Bron: Wikipedia

Opgericht op de plaats waar ooit het kasteel van de Heren van Meldert prijkte en onlangs in z’n volle glorie herstelt. Het voormalige internaat was ook de locatie van het televisieprogramma “De Jeugd van Tegenwoordig” dat in 2008 door VT4 werd uitgezonden. Vierentwintig Vlaamse schoolkinderen, terug geflitst naar een zeer streng internaat. Zonder televisie, internet of mobiele telefoon. Spartaanse kamers, een strakke dagindeling, een karig dieet. ’s Avonds om negen uur onder de wol en om zes uur ’s morgens gewekt door de luide bel van de directeur. Amusement verzekerd!

2. Meldert z’n eigen patroonheilige Sint Ermelindis heeft?

Zicht op de St.-Ermelindiskerk te Meldert, nabij Leuven en Tienen
Zicht vanop het terras voor vergaderzaal Create

Wij wonen in de St.-Ermelindisstraat (altijd fijn om je adres ergens te moeten opgeven…), naast de St.-Ermelindiskerk en St.-Ermelindiskapel met ondergronds bronnetje dat onder haar mausoleum opborrelt. Vanuit Creative Wonderland en het terras voor vergaderzaal Create, heb je een prachtig zicht op zowel de kapel als de kerk. En de klokkentoren herinnert je elk half uur aan het voorbijgaan van de tijd…

3. Ermelindis de eerste Vlaamse heilige is?

Als afstammeling van een rijk en aanzienlijk geslacht wist ze al op 12-jarige leeftijd dat ze niet uitgehuwelijkt wou worden maar een godsvruchtig leven wou leiden. Hiervoor verhuisde ze naar Bevekom. Daar werd ze belaagd door Bavo, heer van Beauvechain. Ze vluchtte naar het dorpje Meldert, waar ze de rest van haar leven doorbracht als kluizenaar. Levend op het ritme van de natuur, als “lelie tussen de doornen”[2]. Elk jaar vieren we haar tijdens het Pinksterweekend, compleet met oer-Vlaamse processie, waarin onze dochters sinds de kleuterschool in meestappen.

4. Meldert vermeld wordt als één van de 50 mooiste dorpjes van Vlaanderen[3]?

En wordt samengevat als: vele heren en een dame? Volgens dit boek verschenen in 1279 de heren van Meldert voor het eerste ten tonele in de geschiedenis, startend met een zekere Iwein van Meldert. De ene heer volgde de andere op, en deze heren beschouwden Ermelindis als hun hoogstpersoonlijke heilige. Waardoor ze diep in hun geldbuidel tastten voor het financieren van het huis van God. Hieraan danken we nog steeds onze uit de kluiten gewassen kerk en kapel, die iets omvangrijker zijn dan men in een klein dorpje zou verwachten.

5. Meldert echt wel het dorpje bij uitstek is om te vergaderen in het groen?

Natuurpracht te Meldert vlakbij Leuven en Tienen
Wandelen tussen de velden – De Mene en Jordaanwandeling

Het op wandelafstand gelegen St.-Jans college wordt omgeven door het Meldertbos met z’n 24 ha groen. Onze tuin grenst aan het natuurgebied Mene-Jordaan, dat onder beheer staat van Natuurpunt. En aan de kerk van Meldert is het startpunt van de mooie Mene- en Jordaanwandeling[4]. Deze wandeling van 9 km is zeer de moeite waard. Ze brengt je midden in het natuurgebied en langs prachtige hoeves. Waterdichte schoenen of laarzen zijn wel aan te raden, zeker in de winter… Liever wat minder lang? Met onze hond hebben we ondertussen heel wat kortere (en minder modderige) routes ontdekt. Vraag het ons gerust! 

Wist je dat veel mensen ons erover aanspreken dat ze verbaasd zijn over zoveel natuurpracht zo dicht bij Leuven?

6. Meldert naast mooie flora ook interessante fauna herbergt?

Ijsvogel in tuin creative wonderland te Meldert, nabij Leuven en Tienen
Ook de mooie ijsvogel kan je in de zomer in de buurt van onze vijver spotten!

In de Mene- en Jordaanvallei en in Meldertbos bevinden zich diverse broedplaatsen van de ringslang. Deze is totaal ongevaarlijk voor de mens en zeer schuw. Ze zijn als kleine slangetjes super-cutie (dixit onze dochters). Maar ze kunnen er met hun lengte tot 2 meter indrukwekkend uitzien! Verder hebben we hier een indrukwekkende verzameling gevederde schepsels: van buizerds, valken, spechten, reigers, ijsvogels tot de schattigste staartmezen en winterkoninkjes. In de zomer krijg je ’s avonds gezelschap van jagende vleermuizen. In de herfst en lente hoor je uilen roepen.

Schapenweide van Creative Wonderland, eventlocatie gelegen tussen Leuven en Tienen
Onze schapenweide met zicht op achtergelegen natuurgebied

En last but not least hebben we ons eigen mini natuurgebied. Onze vredig samenlevende kudde schapen en toom kippen, met de indrukwekkende verzameling libellen rond de poel. Zo herbergen we elk jaar een nieuwe generatie kikkers en padden. En in de herfst worden we regelmatig verrast door de capriolen van de plaatselijke eekhoornfamilie. Wil je het zelf ervaren? Onze zitput Perspective is hiervoor echt wel de perfecte plaats. Nestel je in de kussens en laat je verbazen!

7. Het in Meldert altijd een beetje vakantie is?

Natuurpracht in Creative Wonderland
Zicht op de velden tussen Opvelp en Meldert

Toen we beiden nog buitenshuis werkten, was de rit naar huis altijd een ongelofelijk rustpunt na een drukke werkdag. Eens je het nabijgelegen dorp uitrijdt, leidt de baan je vanzelf door prachtige open velden met adembenemende vergezichten. In de zomer waan je je hier gemakkelijk in Italië. Eenmaal toegekomen bij Creative Wonderland, is het in onze tuin ook altijd een beetje vakantie. Verschillende hoekjes en bankjes zijn er te ontdekken doorheen de tuin. Maak een wandeling door ons eigen bosje. Bewonder de eeuwenoude wilg aan de beek. Ontdek de favoriete verstopplaats van onze meisjes onder de vlierbessenstruiken. Dagdromen voor gevorderden? Luier in de hangmatten tussen de elzen en de rustig grazende schapen; tussen het ruisende riet aan de wilgenhut. Of wordt helemaal zen op het bankje aan de schapenweide.

Tot slot

Wist je dat er in België 3 Melderts zijn? Ook nog eentje in de buurt van Aalst en Hasselt? Dat als we iemand aan de lijn hebben met de boodschap “de St-Ermelindisstraat staat niet in mijn GPS, is dat een nieuwe straat?”, we de bui al voelen hangen? De eerste keer dat we dit voorhadden, was op de doop van onze oudste dochter. De BBQ-kok zat in Limburg… Laat ons het erop houden dat we een lange receptie hebben gehouden. En dat iedereen vrolijk was voordat we aan het eten begonnen 😀. Wil je voor zeker spelen? Geef dan Hoegaarden in op je GPS, dan zit je altijd goed!

Wil jij ook eens ervaren wat het is om te vergaderen in een uniek kader, naast een historische kerk en kapel, in het groen? Neem snel contact op om een bezoek te brengen aan onze vergaderzaal, of vraag direct een offerte aan! We verwelkomen je graag bij Creative Wonderland!

P.S. En voor de nieuwsgierigen onder ons: die tijgerpoes hebben we nog steeds en heeft ondertussen de gezegende leeftijd van 17 jaar bereikt. De 2 kinderen (dochters) zijn er, net zoals de hond (teefje) 😀. Wat niet gepland was, en we ondertussen ook in onze familie mochten verwelkomen zijn 6 schapen (ooien), 2 katten (broer en zus) en recentelijk 13 kippen, waaronder 1 haan … De dames zijn nog steeds in de meerderheid, dus ons huis is ondertussen eerder iets van vele dames, enkele heren 😀.

[1] « Een heerlijkheid is een bezitting van een heer waaraan bepaalde heerlijke rechten zijn verbonden. Als bestuursvorm kwamen heerlijkheden voort uit een feodale onderverdeling van het overheidsgezag in de Middeleeuwen. Met de term heerlijkheid wordt dan aangeduid het territorium of leen van een landheer, die in dit gebied de volle heerlijke rechten uitoefende.” Bron: Wikipedia.

[2] Boek uitgebracht ter ere van de Tentoonstelling ingericht door de Hoegaardse Heemkundige Kring met medewerking van de Koning Boudewijnstichting en de steun van de Nationale Loterij « Meldert Voormalige Heerlijkheid van het Hertogdom Brabant” (1984).

[3] “De 50 mooiste dorpen van Vlaanderen » Santina & Johan De Meester / Robert Declerck. Uitgeverij Lannoo in samenwerking met Toerisme Vlaanderen, VRT en Het Nieuwsblad.

[4] « Van Heppeneert tot Klein Rusland : 25 wandelingen door markante wijken in Vlaanderen” Marie-Anne Wilssens, uitgeverij Davidsfonds / Leuven erfgoed vlaanderen (2010).