Vergaderlocatie in de natuur: Boost hier creativiteit!

Vergaderlocatie in de natuur: Boost hier  creativiteit!

1. Het belang van de natuur

De natuur heeft een diepgaande invloed op ons welzijn en onze creativiteit. De natuur is de oorspronkelijke creatieve mastermind. Of we nu getuige zijn van milieurampen, de vernietiging van regenwouden of in het contact met dieren, we voelen ons diep geraakt door de natuur. Tijdens moeilijke tijden zoals de COVID-19 pandemie, zochten mensen de natuur op. Door planten te kopen, tuinen aan te leggen en troost te vinden in de buitenlucht. Het is een fundamentele waarheid: in tijden van onzekerheid keren we terug naar de natuur.

Studies hebben consequent de helende werking van de natuur aangetoond, zowel door directe blootstelling als door voorstellingen zoals kunstwerken. Ziekenhuizen melden een sneller herstel wanneer patiënten uitzicht hebben op de natuur. Kinderen met ADHD kunnen zich beter concentreren. Mensen met een depressie hebben vaak baat bij dagelijkse wandelingen in de buitenlucht. De beroemde architect Frank Lloyd Wright geloofde dat tijd in de natuur zorgde voor frisse perspectieven en inspiratie. Zoals Friedrich Nietzsche het verwoordde: “Alle echt grote gedachten ontstaan door te wandelen.”

De kracht van de natuur gaat verder dan alleen ontspanning; het revitaliseert de creativiteit. De divergerende fase van het creatieve proces, waarin nieuwe ideeën ontstaan, gedijt vooral goed in natuurlijke omgevingen. Architecten, kunstenaars en denkers van alle generaties hebben vertrouwd op de inspirerende energie van de natuur. Bedenk hoeveel doorbraken er zijn ontstaan tijdens wandelingen in het park of rustige momenten omringd door groen.

2. Heilige natuur

Het boek van Karen Armstrong, Sacred Nature: How We Can Recover Our Bond with the Natural World, biedt een kritisch inzicht in onze vervreemding van de natuur. Terwijl onze voorouders harmonieus samenleefden met de natuur, heeft de moderne samenleving afstand genomen. Vaak door echte ervaringen te vervangen door schermen en simulaties. Deze vervreemding vermindert niet alleen onze esthetische ervaring, maar draagt ook bij aan klimaatverandering, vervuiling en aantasting van het milieu.

In tegenstelling tot onze voorouders, die de natuur zagen als een onderling verbonden geheel, zien wij de natuur vaak slechts als een achtergrond voor ons leven. Het gebrek aan echte interactie met de natuur creëert een leegte in onze emotionele en mentale gezondheid. Armstrong legt uit hoe oude stammen de natuur zagen als een heilige kracht, waarbij elke boom, elk beekje en elk schepsel een betekenis had.

Weer contact maken met de natuur gaat niet alleen over milieubewust zijn. Het gaat over het voeden van onze eigen mentale en creatieve gezondheid. We verliezen de magie van de natuur terwijl we worden meegezogen in een wereld van notificaties, dopamine-verslavingen en caffeïne-afhankelijkheid. We moeten deze verwantschap met de natuur nieuw leven inblazen. Niet alleen om haar te behouden, maar ook om de voordelen ervan echt te ervaren. Als we ons onderdompelen in een natuurlijke omgeving, ontsluiten we iets diep in ons – een aangeboren creativiteit en helderheid van denken. Want spoiler alert: wij zijn natuur.

3. De natuur als herstellende omgeving

3.1. De Attention Restoration THeory (ART)

De Attention Restoration Theory (ART), geïntroduceerd door Kaplan & Kaplan in 1989, benadrukt de rol van de natuur in het verlichten van mentale vermoeidheid. Mentale vermoeidheid is echt. En niets geeft je hersenen meer het gevoel van een gekookt ei dan proberen creatief te zijn in een rommelige, lawaaierige en kunstmatig verlichte ruimte. Een rommelige geest heeft moeite om zich te concentreren en te innoveren. De natuur is de ultieme resetknop voor je hersenen. Het maakt je hoofd leeg, stelt je in staat om te focussen en geeft je creativiteit een serieuze boost door:

  • Er even tussenuit te zijn: Een ontsnapping aan de dagelijkse routines, het interne lawaai dempen en ruimte maken voor helderheid.
  • Uitbreiden: De visuele rijkdom van de natuur zorgt voor een ontspannen verkenningstocht, wat cognitief herstel bevordert en je creativiteit stimuleert.
  • Reflectie: Het biedt mentale ruimte om na te denken over doelen, prioriteiten en mogelijkheden.
  • Zachte fascinatie: De natuur stimuleert moeiteloze aandacht, moedigt creativiteit en vrij denken aan en laat de geest vrij rondlopen.

ART toont aan dat de invloed van de natuur het sterkst is tijdens de fase van het genereren van ideeën en inspiratie, flexibel denken en probleemoplossing bevordert. De natuur integreren in werkruimtes of kiezen voor een vergaderlocatie in de natuur kan een game-changer zijn. Vooral voor creatieve sessies waar nieuwe ideeën en benaderingen essentieel zijn.

3.2. Verbreed cognitief vermogen

In de natuur zijn verbreedt het cognitieve verwerkingsvermogen. De uitgestrektheid van de natuur verandert je perspectief van tunnelvisie naar een panoramisch uitzicht. Waardoor je geest openstaat voor frisse ideeën en innovatieve oplossingen. Studies zoals From Natural to Novel: The Cognition-Broadening Effects of Contact With Nature At Work on Creativity (2023) bevestigen dat of het nu gaat om direct contact met de buitenlucht, uitzicht door ramen of kunstwerken met een natuurthema, creativiteit bloeit als de natuur aanwezig is.

De natuur werkt als een katalysator voor creativiteit doordat onze geest vrij kan ronddwalen en zinvolle verbanden kan leggen tussen verschillende concepten. Zelfs korte interacties met de natuur, zoals een wandeling in het park of staren naar een weelderige tuin, kunnen de creatieve output aanzienlijk stimuleren. De sleutel ligt in het vermogen van de natuur om onze mentale ruimte uit te breiden, waardoor we buiten onze gebruikelijke grenzen kunnen denken.

3.3. De uitzondering?

Niet iedereen reageert op dezelfde manier op de natuur. Als jij het nieuwsgierige, ruimdenkende, fantasierijke en leergierige type bent, dan heb je geluk. Je zult het meeste halen uit een wandeling in het bos of brainstormen naast een kabbelend beekje. Hoewel sommige mensen troost en creativiteit vinden in een gestructureerde omgeving, vindt de meerderheid natuurlijke omgevingen veel stimulerender en bevrijdender. Als je het niet voelt, probeer het dan nog eens. Soms hebben je creatieve hersenen eerst wat frisse lucht nodig om wakker te worden.

3.4. Conclusie

De natuur integreren in werkplekken of kiezen voor een vergaderlocatie in de natuur kan een eenvoudige maar effectieve manier zijn om creativiteit te stimuleren. De resultaten spreken voor zich: de natuur stimuleert onze geest om verder te denken dan het gewone. En het beste deel? Je hoeft geen hut in het bos te bouwen om te profiteren van de natuur. Gewoon kiezen voor een creatieve vergaderlocatie in de natuur kan al wonderen doen. En eerlijk gezegd is dat veel leuker dan in een vierkante, van de buitenwereld afgesloten conferentiezaal zitten.

4. De natuur bij Creative Wonderland

Bij Creative Wonderland hebben we de helende en creatieve kracht van de natuur omarmd bij het ontwerpen van onze vergaderlocatie in de natuur.

4.1 Onze tuin en natuur

Ingenesteld op een perceel van 75 are gaat onze ruimte naadloos over in de natuur. Een derde van ons perceel is ontworpen als een aangelegde tuin. Met tafels, banken, prikborden om buiten te brainstormen en rustige wandelpaden voor verjongende pauzes.

Vergaderlocatie in de natuur

De overige tweederde is wild en ongerept gelaten. Deze biedt diverse ontmoetingsplekken in de buitenlucht, zoals de wilgenhut, natuurlijke vijver of schaduwrijke plekjes bij de beek. Wees verzekerd van gezelschap van kikkers, libellen, eenden en vele andere levende wezens. En natuurlijk onze zes nieuwsgierige schapen, die waarschijnlijk je lunch stelen als je niet oppast.

4.2. Natuur in onze vergaderzalen

In onze vergaderzalen hebben we de natuur naar binnen gehaald met ramen van vloer tot plafond, kamerplanten, een met hout beklede keuken en een mospaneel. Elk detail is bedoeld om de creativiteit te herstellen en de focus te verbeteren. Vergaderruimte Create biedt een prachtig uitzicht op de weelderige tuin. Terwijl Nurture een prachtig mospaneel heeft die ontworpen is om te kalmeren en te inspireren.

4.3. Magische omgeving

Pauzes zijn hier magisch. Geniet van een verfrissende wandeling over paden variërend van 2,5 km tot 12 km, waarbij je de schoonheid van onze serene omgeving in je opneemt. Onze wandelingen stellen je in staat om even weg te gaan, opnieuw contact te maken met de natuur en terug te keren met een verfriste geest. Klaar om elke creatieve uitdaging aan te gaan. Vergeet alleen je laarzen niet als het geregend heeft….

5. Kom bij ons vergaderen in de natuur

We hebben deze ruimte ontworpen als de ultieme speeltuin voor creativiteit. Of je nu aan het brainstormen bent over je volgende grote idee of gewoon even een pauze nodig hebt, bij ons ben je aan het juiste adres.

Kom naar onze vergaderlocatie in de natuur en ontdek waar al die buzz (en vogelgezang) over gaat!