Creatieve Vergaderruimte met Kruidenthee
Enige tijd geleden ontving ik een offerteaanvraag voor een bestuursvergadering in onze ruimte. Naast de gebruikelijke details was er een merkwaardige opmerking: een van de deelnemers dronk geen koffie. En dat niet alleen: ze waren heel kieskeurig over hun thee. Thee in zakjes was uit den boze, en zeker geen thee van een bepaald merk (dat naamloos zal blijven 😃). Ik verzekerde hen: “We zijn graag bereid om jullie team van dienst te zijn, en wat drankjes betreft, hebben we een uitgebreide selectie theeën.” En ja hoor, aan het eind van de dag had onze creatieve vergaderruimte met kruidenthee een nieuwe tevreden klant.
Dit zette me aan het denken over de rol van drank – en dan voornamelijk koffie en thee – in creatief denken en productiviteit. Ik schreef ooit een artikel over koffie omdat ik, zoals velen, een enthousiaste koffiedrinker ben. Ik ben ook vrij kieskeurig over de smaak. Maar ondanks mijn enthousiasme beschouw ik mezelf als een matige drinker, die zich beperkt tot twee kopjes per dag. In dat artikel schreef ik: “Goede ideeën beginnen met goede koffie.” Maar is dat echt waar?

Het koffie raadsel: creativiteit of gewoon een kick?
Nieuwsgierig naar de invloed van koffie op creativiteit, ging ik op onderzoek uit, zoals ik altijd doe. Verrassend genoeg vond ik geen duidelijk verband tussen het aantal goede ideeën en koffieconsumptie. Een fascinerende studie getiteld “Percolating Ideas: The Effects of Caffeine on Creative Thinking and Problem Solving” bood enkele inzichten. De onderzoekers ontdekten dat cafeïne bij een laag tot gemiddeld consumptieniveau convergent probleemoplossend denken – gericht, logisch denken – bevordert. Het maakt je echter niet echt creatiever.
Waarom niet? Omdat cafeïne het divergent denken niet stimuleert. Dit houdt in dat je nieuwe ideeën genereert, meerdere mogelijkheden onderzoekt en buiten de gebaande paden denkt. De onderzoekers suggereerden dat divergent denken floreert in een meer ontspannen gemoedstoestand – een toestand die niet bepaald wordt ondersteund door de stimulerende effecten van cafeïne. Dit is slechts een premisse en voorlopig concludeert onderzoek dat koffie drinken je ook niet minder creatief maakt. Voorlopig hoef je koffie dus niet helemaal af te zweren.
Wel even letten op de gestelde voorwaarde: een lage tot matige consumptie, ongeveer één tot twee kopjes per dag. Ga je verder, dan loop je het risico op van alles en nog wat, van angst tot de beruchte koffiecrash in de namiddag, om nog maar te zwijgen van verstoorde slaappatronen. (Wil je dieper duiken? Google maar eens op Adenosine om te leren hoe cafeïne je slaapcyclus verstoort).
Interessant is een ander onderzoek dat creativiteit in coffeeshops bestudeert. Hier is de twist: het is niet de koffie zelf die creativiteit stimuleert, maar de heldere atmosfeer, visueel aantrekkelijke esthetiek, comfortabele zitopstellingen en blootstelling aan natuurlijke elementen zoals planten en zonlicht. Het geroezemoes op de achtergrond van een café biedt precies het juiste geluidsniveau om creatief denken te stimuleren zonder dat het te veel afleidt. Dus misschien gaat het toch niet alleen om de koffie.
Theetijd: de onbezongen held van creatief denken
Als cafeïne-gevoede productiviteit niet alles is wat het moet zijn, wat is dan het alternatief? Kruidenthee! In 2018 onthulde een onderzoek dat thee niet alleen convergente creativiteit verbetert, maar ook divergent denken stimuleert. Voorlopige bevindingen suggereren dat thee mentale helderheid bevordert, waardoor je sneller, meer gefocust en toch ontspannen kunt denken. Van sommige kruiden, zoals citroenmelisse en kamille, is bekend dat ze de stemming verbeteren en ontspanning bevorderen – ideale omstandigheden voor creatief denken.
Ik ben altijd gefascineerd geweest door de effecten van kruiden op het lichaam en de geest. Wat begon als nieuwsgierigheid (en een getuigschrift herborist) veranderde al snel in kasten vol kruiden en verschillende naslagwerken. Nu maak ik zelfs mijn eigen kruidenmengsels. Bij Creative Wonderland bieden we een eclectische selectie theesoorten – ver van de saaie, smakeloze versies. En ja, we maken op verzoek graag een aangepaste melange. 😉
Signature Mengelingen: Een vleugje verbeelding



De eerste melange die ik ooit heb gemaakt is onze huisthee. Het is een kruidenthee met een rijke smaak en body, gebalanceerd met een vleugje zoetigheid. Het is ook een favoriet van onze dochters! Deze harmonieuze, ontspannende melange bevat citroenmelisse, rozenblaadjes, kamille, vlierbloesem, gember en zoethout. De gember geeft een subtiele kick, terwijl de zoethout zorgt voor een licht zoete afdronk.
Ben je avontuurlijk? Probeer onze magische melange, gemaakt van bijvoet, heide, heermoes, vlierbessen, munt en kaneel. Het is een geurig, betoverend brouwsel dat inspiratie fluistert.
De melanges worden aangepast aan de seizoenen. In deze tijd van het jaar evolueren we langzaam van gezellige kruiden zoals kaneel, gember en steranijs naar energieke kruiden die de wedergeboorte van de natuur symboliseren met vlierbloesem, lindebloesem en de krachtige brandnetel.
De kunst van het brouwen in onze vergaderruimte met kruidenthee: Een ritueel dat het perfectioneren waard is
Als je ineenkrimpt bij de gedachte aan een flauwe, waterige thee, ben je niet de enige. Het geheim van een rijke, smaakvolle kop zit hem in de bereiding. Gebruik vers, bijna kokend water en laat de thee minstens 10 minuten tot 20 minuten trekken zodat de magie van de kruiden zich volledig kan ontplooien. Geloof me, het is het wachten waard.
Of je nu een toegewijde koffiedrinker bent of een nieuwsgierige theeliefhebber, waarom zou je de wereld van de kruidenthee niet eens verkennen? Bij Creative Wonderland brouwen we meer dan alleen dranken; we brouwen creativiteit, één kopje per keer.